Tijdelijke willekeurige afschrijving 2013

Tijdelijke willekeurige afschrijving 2013

Ondernemers kunnen van 1 juli 2013 tot het einde van dit jaar direct tot de helft van nieuwe bedrijfsinvesteringen afschrijven en van de het belastbaar bedrag aftrekken. Hierdoor kunnen ondernemers hun belastingafdracht de komende jaren verminderen.

De regeling voor tijdelijke willekeurige afschrijving gaat per 1 juli 2013 in en loopt tot eind dit jaar. Zowel bedrijven die vennootschapsbelasting als bedrijven die inkomstenbelasting betalen, kunnen er gebruik van maken. Bedrijfsinvesteringen die in de tweede helft van dit jaar worden gedaan kunnen eenmalig tot maximaal de helft worden afgeschreven. Normaal is dat een lager percentage (veelal 20%).

Willekeurig afschrijven betekent dat een ondernemer het eerste jaar zelf bepaalt hoeveel van de investering wordt afgetrokken van de belasting (maximaal 50%). Ook als een ondernemer in een verliespositie verkeert en (vooralsnog) geen mogelijkheid heeft de verliezen te verrekenen kan een voordeel worden behaald. Met toepassing van de willekeurige afschrijving kan ervoor worden gekozen om fiscaal aanvankelijk in het geheel niet af te schrijven. Hierdoor blijft het afschrijvingspotentieel voor de toekomst beschikbaar. Dit kan fiscaal voordelig zijn. Voorwaarde is dat de investering voor 1 januari 2016 in gebruik wordt genomen.

Uiteindelijk betaalt de ondernemer in principe evenveel belasting als zonder willekeurige afschrijvingen. Het voordeel is grotendeels gelegen in een liquiditeitsvoordeel, omdat lasten eerder mogen worden afgetrokken van de belastbare winst.

Wilt u meer weten over de tijdelijke regeling willekeurige afschrijving 2013 en wat wij daarin voor u kunnen betekenen, laat dan hier uw gegevens achter of neem direct contact op met:

mr. L.J. Bouwer
Administratie- en Adviesburo Bouwer BV
Telefoon: 078-6393777

[contact-form-7 id=”254″ title=”Contact”]

lbouwer