Modelovereenkomst vervangt VAR

Modelovereenkomst vervangt VAR

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 26 januari vergaderd over het wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Het wetsvoorstel zal vrijwel zeker per 1 mei 2016 in werking treden en niet per 1 april 2016.

Bij de invoering van het wetsvoorstel wordt de huidige Verklaring arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft. De VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten. Die moeten zzp’ers en bedrijven meer duidelijkheid en zekerheid geven. Bij een VAR kunnen mensen op papier werken als zzp´er terwijl ze in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Die is lastig te controleren voor de Belastingdienst en financiële/fiscale risico’s liggen bij de zzp´er.
Vanaf 1 mei 2016 begint een transitietermijn van 12 maanden om partijen aan het systeem te laten wennen. Daarna zal daadwerkelijk worden ‘gehandhaafd’ door de Belastingdienst. Staatssecretaris Wiebes komt hiermee tegemoet aan de wensen van de Eerste Kamer. De stemming over het wetsvoorstel vinden plaats op 2 februari 2016, maar het is onwaarschijnlijk dat een meerderheid van de Senaat dan tegen dit wetsvoorstel zal stemmen.

Wilt u meer weten over het wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en wat wij daarin voor u kunnen betekenen, laat dan hier uw gegevens achter of neem direct contact op met:

mr. L.J. Bouwer
Administratie- en Adviesburo Bouwer BV
Telefoon: 078-6393777

[contact-form-7 id=”254″ title=”Contact”]

lbouwer