Niet-bezwaarmakers box 3 geen ambtshalve verzoek nodig

Niet-bezwaarmakers box 3 hoeven geen verzoek om ambtshalve vermindering in te dienen!
Niet-bezwaarmakers box 3 hoeven geen verzoek om ambtshalve vermindering in te dienen voor de jaren 2017-2020. Dat is de uitkomst na constructief overleg tussen de koepelorganisaties RB, NBA, NOAB, NOB en SRA, de Bond voor Belastingbetalers, de Consumentenbond en het ministerie van Financiën. Staatssecretaris Van Rij heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer de toezegging gedaan dat iedereen kan meedoen aan de nog op te starten proefprocedures. Deze proefprocedures zijn gericht op de vraag of niet-bezwaarmakers ook toegang moeten krijgen voor rechtsherstel box 3.

Dit betekent concreet dat burgers en fiscaal dienstverleners geen verzoekschriften om ambtshalve vermindering box 3 bij de Belastingdienst in hoeven te dienen.

Read More

Rechtsherstel box 3

Betaalt u belasting in box 3?
De Hoge Raad oordeelde op 24 december 2021 dat de box 3-heffing in strijd is met Europees recht. Volgens de Hoge Raad moet aangesloten worden bij de werkelijke rendementen in plaats van de forfaitaire rendementen. Inmiddels is meer bekend over het rechtsherstel dat geboden gaat worden.

Op 24 december 2021 oordeelde de Hoge Raad dat het forfaitaire stelstel van box 3 op stelselniveau in strijd is met het recht van eigendom en het gelijkheidsbeginsel waarvoor geen toereikende rechtvaardiging is aan te wijzen. De Hoge Raad bood rechtsherstel door aan te sluiten bij de gerealiseerde rendementen. Naar aanleiding van dit arrest is op 4 februari 2022 een collectieve uitspraak op bezwaar gedaan voor de massaal bezwaarprocedures voor de jaren 2017 tot en met 2020. In deze uitspraak worden de bezwaren toegewezen. De nadere uitwerking is inmiddels ook bekend.

Read More

Einde Handhavingsmoratorium schijnconstructies 2025

Uiterlijk vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnconstructies, waarbij werkgevers werk laten doen door zelfstandigen die eigenlijk als werknemer zouden moeten worden gekwalificeerd. Dat heeft het kabinet vrijdag 24 juni j.l. bekendgemaakt. Indien mogelijk zal de handhavingsstop eerder komen te vervallen. De schijnconstructies zorgen voor ongelijkheid op de arbeidsmarkt, maar ze worden nauwelijks voorkomen.

Het kabinet wil “in stappen” toewerken naar volledige handhaving, zeggen minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) en staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) in een brief aan de Tweede Kamer.

Read More

Schenkingsvrijstelling eigen woning 2023 verlaagd

De schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt per 1 januari 2023 verlaagd tot € 27.231. De vrijstelling zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft, zoals ook afgesproken in het coalitieakkoord. Dat heeft het kabinet besloten. Op 1 maart 2022 werd al bekend dat het mogelijk is om per 1 januari 2023 de schenkingsvrijstelling voor de

Read More

Einde algemene (fiscale) coronasteunmaatregelen

In een kamerbrief heeft het demissionair kabinet de Tweede kamer laten weten dat de algemene coronasteunmaatregelen vanaf 1 oktober 2021 worden beëindigd. Voor specifieke bedrijven en personen zullen een aantal regelingen worden gecontinueerd. Welke maatregelen worden stopgezet en wat betekent dit voor jou of je klant? Dat lees je hieronder.

Uitstel belastingbetaling
Tot en met 30 september 2021 is het mogelijk om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor verschillende belastingen. Uitstel wordt dan verleend tot uiterlijk 1 oktober 2021. Vanaf 1 oktober 2021 dient de belastingschuldige weer op tijd te voldoen aan zijn belastingverplichtingen.

Read More

Verlenging fiscale coronamaatregelen

Bij de aankondiging van de verlenging van het steun- en herstelpakket vorige week, heeft het kabinet ook een aantal fiscale maatregelen verlengd. Onderstaand tref je een overzicht van deze maatregelen aan.

Belastingschulden
Het kabinet houdt de datum van 1 juli 2021 in stand als het moment waarop ondernemers de betaling van hun nieuw opkomende fiscale betalingsverplichtingen hervatten. Voor de loon- en omzetbelasting betekent dit dat de belasting over het laatste belastingtijdvak voor 1 juli 2021 tijdig moet worden voldaan. Het tijdig voldoen aan de nieuw opkomende verplichtingen is een voorwaarde voor het recht op de betalingsregeling. Is bijzonder uitstel van betaling aangevraagd, zonder verlenging, en zijn tot 1 juli 2021 niet alle nieuw opkomende verplichtingen voldaan? Dan kan alsnog voor 1 juli 2021 verlenging van bijzonder uitstel van betaling worden aangevraagd, of betaling voor 1 juli 2021 van de niet betaalde nieuw opgekomen verplichtingen, om in aanmerking te komen voor de betalingsregeling. Zie ook het bericht hierover op de website van de Belastingdienst. Overigens bestaat de mogelijkheid om een schuldenoverzicht op te vragen bij de ontvanger.

Read More

Suppletie aangifte BTW

Een onjuiste btw-aangifte kan worden gecorrigeerd door het indienen van een suppletie. Een suppletie kan alleen digitaal ingediend worden. Dit kan via de website van de belastingdienst of via vele boekhoudprogramma’s (al dan niet via een adviseur).

Te weinig btw aangegeven
Indien blijkt dat u in de afgelopen 5 jaar te weinig btw heeft aangegeven en/of betaald, dan kunt u een suppletie aangifte indienen of dit te corrigeren. In afwijking van het proces bij een reguliere BTW aangifte kunt u alleen betalen nadat u een naheffingsaanslag van de belastingdienst heeft ontvangen.

Read More

Afloop van bijzonder uitstel van betaling

Ondernemers die in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis kunnen voor hun openstaande belastingschulden bijzonder uitstel van betaling krijgen. Veel ondernemers hebben dit al in maart of april aangevraagd, waarna zij drie maanden betalingsuitstel kregen. Inmiddels is voor veel van hen het bijzonder uitstel voorbij of nadert dat moment snel. De Belastingdienst gaat in juli een brief sturen naar deze ondernemers om hen, te informeren over de mogelijkheden na het aflopen van het bijzonder uitstel.

Read More

Compensatie transitievergoeding

Als uw werknemer meer dan 2 jaar ziek is, mag u de arbeidsovereenkomst beëindigen. Uw werknemer kan dan een transitievergoeding krijgen. U kunt vanaf 1 april 2020 compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding. Dit kan ook met terugwerkende kracht bij dienstverbanden die zijn geëindigd op of na 1 juli 2015. De aanvraag compensatie transitievergoeding kunt u indienen via de website van het UWV. U vindt daar een stappenplan voor het indienen van de aanvraag. Let wel op dat u de aanvraag op tijd doet.

Read More

Coronavirus: Extra fiscale en economische maatregelen

Het kabinet kondigt een extra pakket maatregelen aan bovenop de fiscale en economische maatregelen die donderdag 12 maart 2020 zijn genomen. De meest opvallende maatregelen zijn de verlaging van de invorderings- en belastingrente naar praktisch 0 procent en de (onmiddellijke) vervanging van de regeling werktijdverkorting door een tegemoetkoming in de loonkosten.

Read More