Einde Handhavingsmoratorium schijnconstructies 2025

Einde Handhavingsmoratorium schijnconstructies 2025

Uiterlijk vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnconstructies, waarbij werkgevers werk laten doen door zelfstandigen die eigenlijk als werknemer zouden moeten worden gekwalificeerd. Dat heeft het kabinet vrijdag 24 juni j.l. bekendgemaakt. Indien mogelijk zal de handhavingsstop eerder komen te vervallen. De schijnconstructies zorgen voor ongelijkheid op de arbeidsmarkt, maar ze worden nauwelijks voorkomen.

Het kabinet wil “in stappen” toewerken naar volledige handhaving, zeggen minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) en staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om handhaving van de Wet DBA, die in 2016 is ingevoerd. De wet moet tegengaan dat bedrijven en opdrachtnemers ten onrechte profiteren van de voordelen die gepaard gaan met zelfstandigheid ten opzichte van een dienstverband. Zo hoeven bedrijven geen premies en verzekeringen te betalen voor zelfstandigen en hebben zelfstandigen belastingvoordelen zoals de MKB-winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek.

Het opheffen van het zogenoemde moratorium is een belofte uit het regeerakkoord, maar dit zal naar verwachting dus pas aan het einde van de regeerperiode gebeuren. Intussen hebben bedrijven, zelfstandigen en werknemers ruim de tijd om zich hierop voor te bereiden, aldus het kabinet. De betrokken bewindspersonen benadrukken verder dat “niet één simpele oplossing bestaat voor de problematiek van de schijnzelfstandigheid”. Enerzijds moet de Belastingdienst als uitvoerende organisatie meer middelen krijgen, maar het kabinet wil ook “een gelijker speelveld voor contractvormen” in het arbeidsrecht, als het gaat om sociale regelingen en de belastingregels. Bovendien wordt de wet mogelijk aangepast om de regels duidelijker te maken.

In het najaar komt het kabinet met meer informatie over het stappenplan.

De organisaties Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) noemen de Wet DBA in een reactie “een draak van een wet. Het ontbreekt namelijk aan duidelijkheid voor alle betrokken partijen.”

Mocht u vragen hebben over de Wet DBA en/of (het oplossen/voorkomen van mogelijke) schijnconstructies, laat dan hier uw gegevens achter of neem direct contact op met:

mr. L.J. Bouwer RB
Administratie- en Adviesburo Bouwer BV

Telefoon: 078-6393777

lbouwer