Beperkte identificatieplicht ZZP’ers

Beperkte identificatieplicht ZZP’ers

Opdrachtgevers moeten Zzp’ers alleen verplicht identificeren bij het aannemen van opdrachten indien een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) wordt gevraagd. Dat heeft de minister van Economische Zaken geantwoord op Kamervragen.

Zzp’ers zijn alleen verplicht zich te identificeren bij het aannemen van opdrachten als de opdrachtgever ervoor kiest om van de opdrachtnemer een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) te verlangen. De identiteit van een persoon kan slechts worden vastgesteld als de opdrachtnemer fysiek aanwezig is. Indien de opdrachtgever een kopie vraagt om vrijwaring van mogelijke inhoudingsplicht te verkrijgen, heeft de opdrachtgever een wettelijke plicht om deze kopie gedurende zeven jaar te bewaren. Om fraude met kopieën van identiteitsdocumenten te voorkomen wordt aangeraden om het doel en de datum op een kopie identiteitsbewijs te schrijven.

Klik hier voor de beantwoording vragen over de identificatieplicht voor zzp’ers.

Wilt u meer weten over de beperkte identificatieplicht of andere aandachtspunten voor (het werken met) ZZP´ers en wat wij daarin voor u kunnen betekenen, laat dan hier uw gegevens achter of neem direct contact op met:

mr. L.J. Bouwer
Administratie- en Adviesburo Bouwer BV
Telefoon: 078-6393777

[contact-form-7 id=”254″ title=”Contact”]

lbouwer